Ruisrock, rauhaa ja rakkautta jo 50 vuotta

Ruisrock, rauhaa ja rakkautta jo 50 vuotta

Iloinen festarikansa on juhlinut jo vuosikymmeniä kauniissa Turun Ruissalossa. Joka vuosi tuhannet ihmiset matkustaa kerta toisensa jälkeen nauttimaan musiikista, tunnelmasta ja toisistaan Ruisrockiin. Tärkeintä festareilla on yhteisö, josta kukaan ei halua poistua. Siellä vallitsee rakkaus, vapaus ja ikuinen kesä. Sanotaan, että olipa Suomen kesä miten huono tahansa niin Ruisrockissa paistaa aina aurinko.

Ruisrock järjestetään jo viidettäkymmenettä kertaa vuonna 2019 ja se tekee siitä vanhimman yhtämittaisesti järjestetyn festivaalin Suomessa ja toiseksi vanhimman koko Euroopassa. Ruisrockin historia juontaa juurensa vuoteen 1969, jolloin Turun musiikkijuhlien aikaan ryhmä nuoria aikuisia alkoivat vaatia mielenosoituksilla Turun kaupungilta muutakin tarjontaa kuin korkeakulttuuria.

Turun kaupungin hallitus suostui antamaan luvat uudenlaiseen rockfestivaaliin lyhyiden neuvotteluiden jälkeen. Ruissalo valikoitui tapahtumapaikaksi ja festivaalin nimeksi tuli Ruisrock. Festivaalin perustajina olivat muun muassa Antero Laiho, Christer Donner, Olli Pellikka ja Kari Purssila.

Lupien saamisen jälkeen alkoi isot työt, joidenka aikana lähestyttiin kymmeniä ulkomaalaisia huippubändejä kirjeitse aina The Whosta Rolling Stonesiin. Alkuaikoina Ruisrockia kutsuttiin usein Woodstockin Suomi-versioksi, vaikkei se sitä ollut. Festivaalin tavoitteena oli vain tarjota vaihtoehtoja kamarimusiikille ja piristää suomalaista kulttuurielämää.